Настъпи краят на Windows Vista

Настъпи краят на Windows Vista

Поддръжката на Windows Vista изтича на 11 април 2017 г.

Компютрите с тази операционна система ще продължат да работят, но с риск за сигурността. Те ще бъдат по-уязвими на вируси и други заплахи, предупреждават от Microsoft и съветват потребителите си за мигрират към най-новата версия - Windows 10, алармира Economic.

Междувременно компанията ще блокира обновяванията на Windows 7 и 8 за машини със седмо поколение процесори Intel Core i3, i5 и i7 (Kaby Lake), AMD Ryzen (Bristol Ridge) и Qualcomm 8996, съобщи Hothardware.com, цитиран от Technews.bg.

Приложният програмен интерфейс от ниско ниво Vulkan API също ще престане да поддържа много от графичните процесори в компютри под Windows 7 и Windows 8.1. Потребителите на такива машини ще трябва да мигрират към Windows 10, за да си осигурят поддръжка за SLI или CrossFire с Vulkan.

Основният аргумент на Microsoft да форсира прехода към Windows 10 се заключава в това, че с прекратяване на някои обновявания ще може да се съсредоточи в дълбоката интеграция между Windows и новото поколение чипове. Windows 7 беше разработена преди близо 10 години, преди появата на едночипови x86/х64 решения. В резултат на това, Windows 7 не може да работи на всеки съвременен чип без драйвери и вградени програми, които имитират очакванията на Windows 7 за обработка на прекъсвания, поддръжка на шини и състояние на електрозахранването.

Според Microsoft, преработката на подсистемата на Windows 7 за новото поколение чипове би довело до промени в базата от изходни кодове на Windows 7 и би нарушило политиката за сигурност и стабилност, която компанията следва.

Същевременно, много потребители роптаят срещу прекратяването на някои аспекти от поддръжката и агресивния подход на Microsoft със задължителните обновявания на Windows 10.

източник
      Радио Кърджали
      Капачки в действие
            Mebeli Mondo       Global net - Кърджали     Escom net - Кърджали         Rodopi Tv - Кърджали         Net Tronix - Кърджали        

Най-четени новини

Rollplast Profilink