Представянето на книгата „Незаличима диря“ се превърна в празник на духовността за тракийци

Представянето на книгата „Незаличима диря“ се превърна в празник на духовността за тракийци

Доц. Тонка Василева и нейната книга „Незаличима диря“ събраха на сърдечна среща десетки кърджалийци от ивайловградско, чийто корени произлизат от прокудените преди век от домовете си български бежанци от Тракия и Мала Азия. Това се случи тази вечер по време на представянето на новата историческа книга за съдбата на малоазийските българи, чийто автор е доц. Василева.

Музикален поздрав за авторката

Неописуеми са топлотата и радостта, с които бе посрещната доц. Василева от кърджалийци, както и този близък досег между близки, приятели и роднини, който се усети.

Срещата откри инж. Яни Янев. Той поздрави гостенката от името на Тракийското дружество „Димитър Маджаров“ – Кърджали, НЧ „Тракия“ и от Тракийския младежки съюз. Поздрав с две песни й отправиха и изпълнителите от музикалния състав към дружеството.

Представяне на книгата „Незаличима диря“ направи редакторът на в. „Нов живот“ Иван Бунков. В своето слово той сподели, че след толкова много политически срещи, се радва, че вижда зала, пълна от хора с дълбоки корени и силно усещане за род и родина. По думите му книгата „Незаличима диря“ е едно изключително бижу за този род литература и това е един духовен подарък за всички присъстващи.

Редакторът на в. „Нов живот“ Иван Бунков сподели своите впечатления от книгата „Незаличима диря“ на доц Тонка Василева

„Аз съм литератор и не обичам такива хубави думи да употребявам, обаче тука просто не мога да замълча. Книгата на Тонка Василева е не само историческа, но тя е близо до литературата, защото Тонка е умел разказвач. За разлика от много други учени, които систематизират и подреждат като в хербарий времето, хората, нравите и обичаите, у нея всичко е живо. Живо е, защото тя има свое лично отношение към това, което разказва… Хубавото е, че книгата е написана от жена, защото тя е избродирала вътре неща, които един мъж не може да види. Така е влязла вътре в бита, в занаятите, в поезията, в тъканта и вътъка на този дух и живот, който жените познават по-добре от мъжете. И за мен всичко това бе изключително интересно да го прочета“, сподели Иван Бунков.

По думите му авторката е събрала в книгата си всичко за онова време, каквото е станало в световен мащаб, и това е поднесено ненатрапчиво и нескучно. Така ще могат да го прочетат и хора, които не са от тракийските и малоазийските бежанци. От такъв голям труд не се печелят пари, подчерта Иван Бунков, но ползата за всички е голяма. И за да се отдели толкова време и труд трябва да имаш голяма любов, за да го направиш и чувството, че няма как да не го направиш.

Доц. Тонка Василева разказа по вълнуващ начин за своите изследвания и посещението си в Мала Азия

„Какъв е моят принос с тази книга“, запита риторично авторката и отговори така:  „Самата аз през 2009 година посетих голяма част от градовете и селата, където са живели малоазийските българи. Когато четете тези редове, вие ще имате поглед на човек, който лично е бил по тези места. Не мога да отрека изключително добрата книга на проф. Шишманов „Необикновената историята на малоазийските българи“, но той не може да обхване всичко. Затова както след него, така и след мене ще има още хора, които ще допълват в една или друга светлина информацията за тези българи. Има една носия на Чанаккале и Урумче, която проф. Шишманов е описал бегло. Аз използвах много автентичен извор – моята майка, която е на 90 години в момента, първо поколение потомка на бежанци от Урумче, и която е носила тази носия. Затова аз й правя подробно описание.“

Потомците на някогашните тракийски бежанци се развълнуваха от историята на малоазийските българи

Срещата продължи с множество зададени въпроси, които провокираха авторката доц. Василева да разкаже за своите преки впечатления от нейното посещение в Северозападна Мала Азия между градовете Чанаккале и Бурса. По думите й малоазийските българи са имали изключителни морални устои, те са пазели българското си национално съзнание, бит, език, традиционна българска народна словесна култура и фолклор. Били са трудолюбиви и сговорчиви хора, но са имали тежка съдба. Доц. Василева разказа, че при посещението си в някогашните села, където са живели тези българи, и до днес още стоят запазени къщи от онова време или поне основите им. Все още има и местности, планини и махали, които пазят спомена за присъствието на българите в названията си. Много несправедливости са извършени в онези дни, сподели авторката и разказа за случилото се преди столетие.

Доц. Василева раздаде автографи и благодари на всички, които си закупиха книги, защото средствата са за благотворителност

В края на срещата доц. Василева благодари на всички, които са закупили книгата „Незаличима диря“, понеже набраните средства ще бъдат дарени за благотворителност и с тях ще бъде подпомогнато лечението на болни дечица. Мнозина от присъстващите пък изказаха благодарност, че с помощта на тази книга ще се запази за поколенията паметта за българите от Мала Азия и от онази епоха. „Незаличима диря“ остави незаличима диря не само в сърцата и спомените на присъстващите в залата, но ще остави такава и за деца в нужда.

Срещата се превърна във вълнуващ празник на духовността и завърши с обща снимка за спомен.

Божидара Ангелова

източник
   
    Mebelna borsa Zori       Global net - Кърджали  

Най-четени новини

        Aromatizatori