Хиляди се стекоха на Дамбалъ в нощта на 5 срещу 6 май

Хиляди се стекоха на Дамбалъ в нощта на 5 срещу 6 май

Проливният дъжд не спря хилядите, дошли да търсят изцерение на чешмата в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. Според поверието в нощта на 5 срещу 6 май водата, бликаща от скалите добива вълшебна сила и лекува заекване, парези, екземи и други. Да търсят решение на здравословни проблеми на Дамбалъ освен местни имаше хора от цяла България, както и от Турция и Гърция.

Точно в 12 часа дошлите да търсят лек се потапяха в басейни, пълни с ледена вода. Детски плач и викове огласиха дъбовата гора. След потапянето родителите отнасяха децата си край запалените огньове, за да ги изсушат и преоблекат. Мокрите дрехи оставяха край чешмата с надеждата, че по този начин ще се отърват от болестта.

„Спазваме вековна традиция. Ритуалното измиване срещу болести се практикува още от нашите предци“, заяви депутатът от Момчилград Ерол Мехмед. Той е от хората, които от дете посреща празника Хъдрлез на Дамбалъ. Освен депутатът тук бяха кметът на община Момчилград Сунай Хасан, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин и секретарят Бахатдин Ахмедов.

Тази година община Момчилград беше създала отлична организация за хората, дошли на Дамбалъ. Горският път до планинската местност беше почистен и подравнен, а районът на чешмата беше осветен с помощта на лампи, захранвани от два генератора. За децата бяха осигурени сандвичи. Беше осигурен и високопроходим транспорт за извозването от село Летовник до върха на деца и трудноподвижни възрастни хора. Освен осигурените от община Момчилград автомобили няколко собственици на джипове също превозваха деца и майки до 5 часа сутринта.

„Искам специално да отправя благодарност на доброволците, които без някой да ги е молил сами се включиха с джиповете си при извозването на хора“, заяви Сунай Хасан. Той благодари също и на представителите на държавните институции – огнеборци, полицаи и лесничеи, които осигуриха нормалното протичане на традицията и не допуснаха да се случат инциденти.

източник
      Радио Кърджали
      Капачки в действие
            Mebeli Mondo       Global net - Кърджали     Escom net - Кърджали         Rodopi Tv - Кърджали         Net Tronix - Кърджали        

Най-четени новини

Rollplast Profilink