Дунав доминира над Черно море този сезон

Дунав доминира над Черно море този сезон

 Съотношението на силите в българското първенство през този сезон е такова, че изправящите се в Каварна днес един срещу друг Черно море и Дунав може да определят последния наш участник в Лига Европа.

За момента русенци доминират над „моряците", както в сблъсъците през този сезон, така и в исторически план. В досегашните три срещи Дунав победи два пъти като домакин в Разград - съответно с 3:0 в редовния сезон, и 1:0 в плейофите, а Черно море измъкна минимална победа в Каварна с 1:0. Тя дойде не без помощта на рефера Станислав Ставров, който подмина явна дузпа за русенци към края на срещата.

Чисто географски мачът днес сблъсква двата най-силни клуба от най-големите градове, разположени на най-голямата река, минаваща през страната ни, и най-голямото вътрешно море в Европа. Освен в него, и в цялостната статистика отборите от градовете на Дунава доминират над морските. В по-далечното минало още два клуба, намиращи се на северната ни граница, са имали присъствие в елита - Академик (Свищов) и Бдин (Вд). Последният само в един сезон -първия в историята на елитната ни дивизия -1948/49. По-забележителни са участията на „студентите" от Свищов, които имат 4 сезона в елита през 70-те и 80-те. Те са доста корав домакин и от морските отбори са на минус само срещу Спартак (Вн), докато срещу Черно море и Черноморец доминират. Общо отборите от дунавските градове имат до момента 49 победи и 45 загуби в сблъсъците с тези от Черноморието. Така евентуален успех на русенци в Каварна ще бъде под номер 50 за тимовете от реката срещу морето. Много от сблъсъците са белязани от доми-нацията на домакинския фактор. Академик (Св) например не е изпускал победата на собствен терен срещу Черно море и Черноморец, а срещу Спартак (Вн) е с три победи и едно реми у дома. В общи линии почти противоположна е картината в гостуванията на „студентите" край морето. Именно „соколите" пък са по-силният представител на морето в тези сблъсъци. Това се потвърждава и от факта, че нямат нито една загуба вкъщи от Дунав, докато градският им съперник Черно море се е провалял у дома срещу „драконите" цели 5 пъти. Варненци се отчитат и с един голям резил срещу Академик (Свищов) край морето - 0:3 на 2 март 1986. Не са успели да победят и в още едно от четирите си домакинства срещу студентите - 0:0 през сезон 1977/78.

Четвъртвековното отсъствие на Дунав от „А" група - между 1991 и 2016 година попречи да има сблъсъци на русенци с Нефтохимик, ПСфК Черноморец, както и с Несебър и Калиакра.

 Предаде "Фокус"
източник
      Радио Кърджали
      Капачки в действие
            Mebeli Mondo       Global net - Кърджали     Escom net - Кърджали         Rodopi Tv - Кърджали         Net Tronix - Кърджали        

Най-четени новини

Rollplast Profilink